nedjelja, 01.04.2007.

Extreme Sports: WATERBOARDING


"Nobody should be put in that impossible position. It's wrong in terms of United Nations' conventions, it's wrong in terms of basic humanity." - Tony Blair


Sto mislite, govori li Tony o ovim slikama dolje lijevo, ili o ovim slikama dolje desno?


Iransko tretiranje zarobljenika

Iransko tretiranje zarobljenika

Iransko tretiranje zarobljenika

Iransko tretiranje zarobljenika

Iransko tretiranje zarobljenika

Iransko tretiranje zarobljenika

Iransko tretiranje zarobljenika

Iransko tretiranje zarobljenika

Iransko tretiranje zarobljenika

(naravno, Tonika govori o slikama lijevo, gdje su "njegovi decki i cure" tretirani kao zarobljenici, ne o ovima desno, gdje "njegovi decki i cure" tretiraju zarobljenike.)

US/UK tretiranje zarobljenika

US/UK tretiranje zarobljenika

US/UK tretiranje zarobljenika

US/UK tretiranje zarobljenika

US/UK tretiranje <br />
zarobljenika

US/UK tretiranje zarobljenika

US/UK tretiranje zarobljenika


Rijetko je licemjerje zapadnih medija - i politicara - bilo ovako vidljivo, kao kad se usporedi medijski i politicki tretman dviju navodnih priznanja posljednjih tjedana: ovog britanskih vojnika o ulasku u Iranske teritorijalne vode, na slikama lijevo; i onog Khalida Sheikh Mohammeda od prije par tjedana, o organiziranju preko trideset teroristickih akcija, ukljucujuci 9/11, i 7/7.

Britanski vojnici su na snimkama nedavno objavljenim na Iranskoj TV prikazani kako jedu, i dvoje od njih je snimljeno kako govori o tome tko su i sto su, zbog cega su tu, kako su tretirani, i kako se izvinjavaju Iranskom narodu za ilegalni ulazak u njihove teritorijalne vode. Oboje kazu kako su otpocetka tretirani izuzetno dobro, s postovanjem i paznjom, i punim suosjecanjem za njihovu nezahvalnu poziciju. Oboje pricaju vrlo smireno i izgledaju ok; u kratkoj sceni s troje njih u kadru, lagano se smiju nekoj sali. Nize u postu su YouTube snimke; no preporucujem pogledati CNN originale (linkovi ovdje) u high-quality, gdje se jos bolje vidi koliko im doslovno ne fali dlaka s glave.
Objavljena su takodjer i tri pisma Faye Turney, jedine zene u zarobljenistvu, jedno roditeljima, jedno britanskom paralamentu, i jedno britanskoj javnosti, u kojima izmedju ostaloga kaze kako su ona i njeni kolege zrtvovani od strane svoje i americke vlade, za njihove politicke interese.

Khalida Sheikh Mohammeda s druge strane, nitko nije vidio, jer uz nedavne vijesti o njegovom priznanju 31 teroristickog plana se svagdje nalazi jedna te ista slika, i to iz 2003, nakon sto je uhvacen. Njegovo priznanje je pak dobijeno u Guantamo Bay konc-logoru, nakon 6 mjeseci boravka tu, i 3 godine prije toga u tajnim CIA zatvorima u inozemstvu, na neznanim lokacijama. No jedan clue o tome gdje je bio i sta mu se dogadjalo se vidi u prilogu ABC News-a, iz 2005-e.

Za njihov prilog CIA's Harsh Interrogation Techniques Described, CIA officals su nabrojali 6 "naprednih tehnika ispitivanja", koji se svi izvode na subjektu vezanih ruku; koje uz par vrsta udaraca sadrze kao posljednje 3 sljedece tehnike:

"dugo stajanje" (minimum 40 sati),

"hladna soba" gdje se zarobljenik drzi gol u betonskoj prostoriji na vrlo niskoj temperaturi i cesto polijevan vodom, i

"water boarding", (na slici) gdje se zarobljeniku zavezanog za kosu dasku s glavom prema dolje glava i lice zamota celofanom, u koji se potom sipa voda, "sto izaziva nezaustavljivi refleks davljenja", mada ne ubija; doduse, na pocetku clanka se spominje da su CIA interrogation techniques osim do upitnih priznanja, dovele i do smrti najmanje jednog zarobljenika.

Prilog zavrsava s citatom bivseg CIA operativca Boba Baera: "you can get anyone to confess to anything, if the torture's bad enough"

Zanimljivo za aktualnu pricu, pri kraju se kaze kako je Hali-Gali Khalid iz nase price sampion water boardinga:
According to the sources, CIA officers who subjected themselves to the water boarding technique lasted an average of 14 seconds before caving in. They said al Qaeda's toughest prisoner, Khalid Sheik Mohammed, won the admiration of interrogators when he was able to last between two and two-and-a-half minutes before begging to confess.


To su samo stvari koje su rekli jednoj mainstream TV stanici. Ostale (gore) stvari od toga su, kao, zabranjene i ne rade se. Naravno da se ne rade; zato su zatvori tajni, i na tajnim lokacijama, u drugim, demokracijom manje zasticenim drzavama. Uostalom na slikama gore se vidi fino kako prolaze 'moguci neprijateljski borci' jos dok cekaju neciju odluku jesu li oni to uopce ili ne, u Irackim zatvorima i u Guantanamo Bayu.

No, mozemo zasad hladno i zanemariti 'to ostalo', water boarding i drugi 'extremni sportovi' su vec dovoljni, narocito uz podatak da junak nase price ne samo ima iskustva u njima, vec je i sampion.

Interesantno, Chaim Kupferberg novinar Global Research-a, opisuje u clanku iz 2003 kako se jos od lipnja 2002 radi na uvodjenju Mohammeda umjesto Bin Ladena, kao glavnog 'masterminda' 9/11.


Kako dakle mediji popracuju ova dva priznanja, i narocito pitanje kako se do njih doslo, i koliko su stoga tvrdnje iznesene u njima pouzdane? Za primjer i presjek uzecemo dvije od par najjacih kuca: BBC i CNN.



"PRIZNANJE" BRITANACA U IRANU

U glavnom BBC prilogu, Iran may delay sailor release, security analyst Sally Lievesley kaze
"In the way that she has gone through the (e?)motions, and delivered whatever message she's been told, we see a lot of fortitude, and obviously she had to think and try to deliver it in, in... a convincing way, for the people who were watching her; but to all us in this country, we can see that it's a brave girl acting under stress."
(Drugim rijecima, cura je djeluje uvjerljivo [convincing], i ne izgleda pod stresom, posto je ona "brave girl with a lot of fortitude" [ fortitude = snaga, izdrzljivost]).

BBC ima i Meaning behind captive's words?, clanak (494 rijeci) posvecen pitanju autenticnosti priznanja Faye Turney, u kojem psiholozi, body-language strucnjaci, i ratni veterani analiziraju nijanse njenog snimljenog govora, poput tona glasa, duzine i detalja osmjeha, i sl, ukljucujuci i stvari poput "kad je povukla dim cigarate, otpuhnula je dim prema dolje". Sa strane je kao bitan izdvojen citat ' "She gave a fixed smile... it wasn't genuine" - Robert Phipps, body language expert'.

BBC ima jos za svaki slucaj i TV prilog, UK sailors 'coerced to speak', u kojem bivsi RAF pilot objasnjava kako su priznanja nesumnjivo dobijena prisilom. 4 i po min u trajanju.

U svim clancima i prilozima se obilno koriste rijeci apparently, allegedly i purportedly. Rijeci addmitted i confessed obicno u navodnicima. U svim clancima i prilozima se citiraju britanski politicari koji izrazavaju "grave concerns about the circumstances in which it was prepared and issued", koji snimke nazivaju "quite appalling" i "blatant propaganda".

CNN, Iran releases letter, video of captured Britons
U svim tekstovima i naslovima se uvijek koriste navodnici kad se spominje priznanje britanskih vojnika (npr. 'seen "admitting" that she and her crew...', 'new video shows British detainee "confession" ', itd), osim jednom kad se kaze "so-called confession". Pisma F. Turnay su "purportedly written by..."

Takodjer se navelike citiraju politicari koji nacin na koji su zatvorenici tretirani nazivaju "disgrace", "disgusting", "outrageous", "contrary to all international law and convention", itd.


"PRIZNANJE" KHALID SHEIKH MOHAMMEDA

BBC, glavni clanak, Key 9/11 suspect 'admits guilt'
Od 786 rijeci, 70 odlazi na "human rights groups" koji kritiziraju ovako dobijeno priznanje.
Nigdje se rijec priznanje ne donosi u navodnicima, osim u naslovu (u kojem u navodnicima nije samo rijec 'admits', nego 'admits guilt', sto znaci da su navodnici tu jer se radi o navodu, ne jer se skrece paznja na cinjenicu da bi priznanje moglo biti iznudjeno).
S druge strane, u tekstu se izmedju ostalog kaze "There was a follow-up project to the 11 September attacks, which involved hitting towers in the US cities of Los Angeles, Seattle, Chicago and the Empire State Building in New York, and to attack US nuclear power stations." (naglasak moj) - konstatacija u kojoj se podaci iz zatvorenikovog priznanja prezentiraju kao cinjenica.

BBC, Khalid Sheikh Mohammed's 31 plots
spisak Mohammedovih priznanja, u uvodu rijeci addmitted i confessed nisu u navodnicima.

BBC, Key 9/11 figure 'beheaded Pearl'
Od 476 rijeci, 74 odlazi na sumnje izrazene od strane Amnesty International.

CNN, glavni clanak, Transcript: Khalid Sheikh Mohammed confesses 9/11 role
Nacin na koji je priznanje mozda dobijeno, ili zamjerke "kriticara" se ne spominju.

Rijeci confessed i addmited nisu u navodnicima (a kamo li da bi dodali 'so-called', ako u Iranskom slucaju).

CNN, Khalid Sheikh Mohammed:I beheaded American reporter
O nacinu na koji je priznanje dobijeno: dvije i pol recenice (citat od direktora Human Rights Watch-a), 72 od 1091 rijeci

Time+CNN, Can KSM's Confession Be Believed?
naslov koji obecava, no ubrzo ustanovljavamo da na dvije kucane stranice, od 995 rijeci, ima 45 rijeci o mogucnosti da je priznanje iznudjeno mucenjima: jedna recenica o "neki kritici kazu...", i jedna recenica o Mohammedovoj tvrdnji da je bio mucen. Ostalih 950 rijeci iskljucivo o tome kako se on uvijek volio hvaliti, kako se fura na super-terorista, kako je gladan slave, i slicno.


Kad je Mohammedovo "priznanje" bilo svjeze u medijima, htio sam napraviti post ali nisam stigao zbog posla. Tad sam htio reci "da, sigurno bi isto ovako uzimali njegove rijeci zdravo za gotovo da je njegovo 'priznanje' dato na Titovom Golom Otoku, ili u sovjetskom Gulagu, ili u tamnicama crkvene inkvizicije u 16-om vijeku". Ali Guantanamo Bay (vidi slike gore), to moze, to je ok. "Pa rekao je u transkrpitu da ne daje priznanje pod prisilom" (kao sto se naglasava u vise gore nabrojanih clanaka). Dasta da je rekao. Ili ces reci ili opet malo vodenih sportova.

S druge strane, jedino mucenje koje se vidi na snimkama britanaca u Iranu su horrible tapete i zavjese, na krupne cvijetne motive.

Ne znam kako tko, ali da meni netko da izbor ili da po cijeli dan sjedim u sobi sa tapetama na krupne cvijetne motive, i jedem tri obroka dnevno sa svojih koljena na fotelji od skaja iz '73; ili da mi na jajca spoje struju dok visim gol sa plafona s gumenim tuljcem na glavi, znam sta bih izabrao.

REFERENCE

BBC, UK sailors 'coerced to speak'
BBC, Meaning behind captive's words?
BBC, Iran may delay sailor release
CNN, 3 pisma Faye Turney
CNN, Iran releases letter, video of captured Britons (linkovi na high-quality videos)
BBC, Key 9/11 suspect 'admits guilt'
BBC, Khalid Sheikh Mohammed's '31 plots'
BBC, Key 9/11 figure 'beheaded Pearl'
CNN, Transcript: Khalid Sheikh Mohammed confesses 9/11 role
CNN, Khalid Sheikh Mohammed:I beheaded American reporter
Time+CNN, Can KSM's Confession Be Believed?
BBC, Transkript Mohammedovog priznanja (PDF)
Global Resarch, 2003: The June 2002 Plan to Market a New 9/11 Mastermind
ABC News, CIA's Harsh Interrogation Techniques Described
ABC News, Variety of Interrogation Techniques Said to Be Authorized by CIA
ABC News, TV prilog (preporuceno)
Btw, ABC TV prilog pocinje sa zvukovima stvari (My Name is) Slim Shady, od Eminema, nakon cega se navodi kako je to - stalno i glasno pustanje Eminema zarobljenicima - jedan od (blazih) oblika mucenja u CIA zatvoru kraj Kabula. Tol'ko o Eminemu.

Faye Turney video:


Nathan Thomas Summers video:


ovaj-><-onaj