petak, 18.03.2005.

THE HOUSE THAT GLAXO BUILT

Na mom blogu ima za svakog ponesto. To nuzno ukljucuje i ponesto sto nije za svakog. Znate mene ;) No ovaj put imam razumjevanja i dajem vam izbor.

Mislim da su svi danas dovoljno upoznati sa temom plave i crvene pilule iz Matrix-a, da otprilike shvacate kakav to izbor danas nudim. Ako ne znate, dobijate jedinicu iz opce kulture, kliknite na plavu pilulu i vratite se kad saznate.

Dakle, ono sto je sadrzaj danasnjeg skrivenog posta je jedva ista vise do li prijevod jednog clanka sa BBC sajta, u biti prepricanog BBC dokumentarca, kojeg nazalost, nisam uspio uloviti kad se emitirao. Clanak nije nista tajno, mozete ga naci na BBC sajtu, no ipak vam evo dajem priliku da ga ne vidite, i ne doznate ono o cemu je, bar ne danas i od mene. Kliknite dakle na plavu pilulu, i zaboravit cete sve o Matrixu, stvarnosti, istini, boli, i ostat cete ugodno uljuljkani medijskim medom i mlijekom. Recommended choice. Takodjer preporuceni izbor za sve cestite ljude koji vjeruju da je svijet u kurcu ali ne zele znati detalje.

U malo vjerojatnom slucaju da ste skloni doznavanju istine i kad ona nije nuzno ugodna ili lijepa, odaberite crvenu pilulu.

I da, radi se opet o AIDS-u, samo ovaj put iz (opet) drukcijeg ugla.
Tako da mozete slobodno odmah sad posegnuti za plavom pilulom, izborom sretnih i onih koji takvima zele ostati.

PRVA I POL STRANA AIDSA



Zbog neceg nece vise ova sklopka gore da radi, pa je odsad donji clanak stalno vidljiv. Enjoy.


Znam da sam vas vec ugnjavio (ovdje, ovdje i ovdje) s "drugom stranom AIDS-a", s cinjenicom da HIV ne uzrokuje nista, osim dobre karijere i dobre zarade onih koji se njime bave, i eventualno otrovanje tzv HIV-lijekovima, onoga tko na njih pristane, ili ne uspije izbjeci zakonsku prisilu. Ovaj put necemo o tome - je li HIV uzrok ili ne, nije bitno za ovu pricu. Ovaj put nesto o "drugoj strani prve strane" AIDS-a, tj o samoj HIV industriji.
"kapitalizam druze, ajd prestani se chuditi vise" u_koza

No nekim se stvarima naprosto ponekad moras iznova cuditi.
Barem dok se ne zacudi dovoljno ljudi da razlog cudjenja ne nestane.

Kad bih rekao da su u Njemackoj za vrijeme drugog svjetskog rata, u svrhu proizvodnje lijekova ispitivali razne otrovne supstance na ciganskoj i zidovskoj djeci u domovima za sirocad, da su djecu cija se rodbina pokusa tome oduprijeti od iste oduzimali, a da su djeci koja odbijaju uzimati probne ljekove zabijali plasticnu cijev direktno u stomak, e ne bi li na silu ipak ispitali daljnje djelovanje "lijeka" na dijete… bilo bi lako povjerovati, zar ne?

Malo teze mozda, za povjerovati, da je to prica iz Njujorka, od prije tri mjeseca…?

Read on.

Djeca ovaj put mozda nisu zidovska i ciganska, ali su skoro 100% crna i latinoamericka. Drugim rjecima, takodjer "mali cigancici" - kojih "nije steta", jer ih "ionako ima previse", i ionako "samo kradu" - samo americki.
NewYorshki HIV experiment

Jamie Doran, BBC
[BBC; how mainstream can you get? - op. ovajonaj]

HIV-pozitivna djeca i njihovi bliznji imaju malo prava ako se odluce boriti s gradskim socijalnim vlastima

Posao Jacklyn Hoerger je bio da tretira djecu s HIV-om u njujorskom domu za nezbrinutu djecu.
No nitko joj nije rekao da su ljekarije koje je davala djeci eksperimentalne i izuzetno otrovne.
"Receno nam je da ako povracaju, ako izgube sposobnost hoda, ako imaju proljev, ako umiru, da je to zbog njihove HIV infekcije."
U stvarnosti, ljekarije su bile ono od cega su se djeca razboljevala, sudjelujuci u tajnim pokusima, bez znanja njihovih rodjaka i skrbnika.
Kao sto ce Jacklyn poslije ustanoviti, oni koji bi pokusali djecu skinuti s droga i testiranja riskirali su da izgube skrbnistvo nad njima, u korist organizacija za socijalnu skrb.

Kad sam prvi put cula pricu o djeci-pokusnim kunicima, instinktivno sam odbila vjerovati da se to moze dogadjati u ikojoj civilizranoj zemlji, nekmoli u USA, gdje spremnost na zakonsku akciju obicno osigurava visoki nivo zastite.
Ali to je, kako cu otkriti, uslovilo izbor lokacije i subjekata, jer u New Yorku, da bi bio slobodan, trebas imati novca.
Preko 23 000 gradske djece je ili u sirotistima ili u nezavisnim domovima uglavnom vodjenim od religioznih organizacija u ime lokalnih vlasti, i skoro 99% su crna ili latino-americkog podrijetla.
Neka od ove djece dolaze od “crack”-majki i zarazena su HIV virusom. Preko deceniju vec, ova su djeca ciljana grupa pri experimentiranjima koja ukljucuju koktele otrovnih ljekarija.
Centralan za pricu je gradski odjel za djecje skrbnistvo, the Administration for Children's Services (ACS).
ACS je, kao sto je poznato, dobio dalekoseznu moc u 1990-ima, nakon jednog narocito gadnog ubistva djeteta.
Za najkrace vrijeme, doslovno tisuce djece su skupljena i metnuta u skrbnistvo domova.
"Oni su u biti izvan kontrole" kaze obiteljski odvjetnik David Lansner. "Mnogi su mi ACS zaposlenici rekli 'mi smo ACS, mi mozemo sto hocemo' – i vecinom su bili u pravu"
Uzevsi djecu u skrbnistvo, ACS je sad legalno bio njihov roditelj i moze s njima otprilike sto hoce.

‘Ozbiljne nuspojave’

Jedan od domova u kojima su smjestena HIV-pozitivna djeca je Incarnation Children's Center, velika, skupo uredjena zgrada u Harlem Street. Pripada Katolickoj crkvi, i kad smo pokusali govoriti s sluzbenicima u domu, poslali su nas jednako skupoj public-relations firmi, koja je pak sa svojoe strane odbila komentirati aktivnosti doma.

Nimalo iznenadjujuce, rekli bi smo, kad vec znamo da se visoko-kontroverzna i tajna ispitivanja vrse na sirocicima i posvojenoj djeci vec od tri mjeseca starosti na dalje.

Upitali smo Dr. Davida Rasnicka, gostujuceg predavaca na Berkleyskom Univerzitetu, za njegovo misljenje o nekim eksperimentima.
"Ovdje govorimo o ozbiljnim, ozbiljnim ‘nuspojavama’. Ova ce djeca zavrsiti vrlo jadno. Imat ce grceve, proljev, zglobovi ce im nateci. Grcit ce se na podu a vi ih necete smjeti dotaci."
U nastavku je opisao neke od ljekarija – od velikih farmaceutskih firmi, ukljucujuci Glaxo SmithKline, kao "smrtonosne".

Kad smo se obratili Glaxo SmithKline-u, rekli su nam da takvi testovi moraju biti vodjeni sukladno najvisim standardima i u skladu s lokalnim regulativama.
[sto nije ni najmanji problem kad se, kao sto smo vidjeli, lokalne reguative prilagode potrebama testova – op. ovajonaj]

Bitka volje

U Incarnation centru, ako dijete odbije uzimati ponudjene ljekarije, on ili ona se hrani silom kroz "PEG" cijev operativnim zahvatom ugradjenu u stomak.
Kriticari kazu da bi roditelji trebali davati djecu za testiranje na dobrovoljnoj bazi.

Kad je Jacklyn Hoerger kasnije posvojila dvoje djece iz doma gdje je prije radila, otkrila je kako je mocan ACS.
"Bilo je nedjeljno jutro kad su se pojavili nenajavljeni" – rekla je – "I kad sam otvorila vrata, rekli su da ovo nije radosna posjeta. Tad su mi rekli da mi oduzimaju djecu. Bila sam shokirana."

Jacklyn, skolovana pedijatrijska medicinska sestra, pocinila je fatalni korak skidanja djece s ljekova, sto je rezultiralo njihovim naglim oporavkom, i povratkom u zdravlje i srecu.

Kao rezultat, na sudu je proglasena zlostavljacicom djece. Od onda joj nije dozvoljen kontakt s njenom posvojenom djecom.


Tako dakle kaze BBC, u emisiji koju nazalost nisam uspio vidjeti.

Gadno, znam.
Lijepo sam pitao…

Takodjer: znam da je ono jeftin trik na pocetku, usporedjivati nekoga s Nazi-jima, i izbjegavam ga inace u zivotu. Ali s cim drugim da ovo covjek usporedi? Dr. Mengele se ne bi postidio ove price...

Clanak cijeg je ovo veceg dijela prijevod, mozete naci ovdje.
Jos bolji clanak u Guardianu o istoj temi pak ovdje.
Jos bolji clanak New York Press-a ovdje.
Najiscrpniji clanak, "Kuca koju je sagradio AIDS", mozete naci ovdje.
Interview s Jacklyn Hoerger ovdje. <-- Preporuceno. Pocujte o oporavku djece nakon skidanja s "ljekova", prije nego ih je cvrsta ruka zakona vratila tamo gdje im je interesima propisano mjesto.

Ovako Glaxo Smyth, farmaceutski gigant, jedan od glavnih "experimentatora", pozdravlja posjetioce svog lijepog, skupog i ispeglanog web-sajta:



Kako je ovom lijepom dijetetu kad mi ne gledamo, mozete vidjeti AKO kliknete na sliku, ali nemojte. UPOZORENJE: NE klikati ako niste izuzetno jakih zivaca, ili ako ste djevojcica ili mlada majka (slobodno sad popljujte sexistu). Ne salim se. Samo za one koji se zele osvjedociti a mogu podnijeti. Fotografije su iz Incarnation centra.


Cisto da znate i bez gledanja po probavu losih scena, slike prikazuju PEG cijev koja viri iz trbuscica, operativni zahvat pri ugradnji iste (nista vizualno jezivo, mada neugodno; ali faktualno ilustrativno), i ono zbog cega vas prvenstveno odvracam od klikanja, polugodisnju bebu s Stevens-Johnson Sindromom, poznatom i cestom nuspojavom Nevirapina, jednog od "lijekova" koji se testiraju na djecici. Kad sam procitao "one of the known side-effects of the AIDS drug Nevirapine" uz spomenutu sliku, po svom dobrom obicaju da uvijek provjeravam navode, pa i onih kojima u principu vjerujem, raspitao sam se o recenom sindromu. Gotovo je nemoguce, ispostavilo se, naci stranicu o sindromu na kojoj se ne spominje Nevirapin kao jedan od najcescih uzroka.
Primjeri ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje.

Komentara na ovaj post, vec znam, nece biti puno; no komentara ovdje uistinu i ne treba….......


Iz sucuti prema nemocnim zrtvama HIV industrije, uobicajeni hit u podlozi bloga danas zamjenjujemo himnom odbacenih, cigana, crnaca, hispanoa, indijaca, balkanaca, i ostalih trece-svijetljana pogodnih za kemijsko i ino eksperimentiranje, u izvedbi Velike Najvece Majke Naroda i Narodnosti SFRSvijeta, filantropa i dobrociniteljke, kandidatkinje za Nobelovu nagradu za mir, Kraljice Roma, Esme.
Pateticno? Who cares.
Dekoncentrira? Ugasi.
Otherwise, enjoy.

ovaj-><-onaj