nedjelja, 10.04.2005.

GRIZZLY UPDATE

IgNobelovac Hurtubise
U pretproslom postu pisao sam o Troyu Hurtubiseu, izumitelju grizzly-otpornog odijela. Neki su u komentarima spominjali da bi ga trebalo predloziti za igNobel Prize, anti-nobel nagradu koja se dodjeljuje za blesave i beskorisne izume i istrazivanja; drugi su se slagali.

Jucer na svoj uzas skuzim da svi linkovi koje sam prilozio u postu odjednom ne rade. Sluzbeni sajt od filma, ukljucujuci linkani video odjednom navodno ne postoji. Pitam se da nije promet odavde (gledanje videa) popapao raspolozivi bandwidth. Ako jest to, onda ce nadajmo se opet proraditi nakon prvoga.

No, u zelji da zamjenim linkove nekim dobrima, za zakasnjele zalutaoce na post, ustanovio sam par interesantnih stvari.

Ne da bi ga, kao sto rece RockRoll, trebalo predloziti za igNobel Prize, on je igNobela vec osvojio, 1998 :), u kategoriji Safety Engineering.

Sluzbeni text dodjele glasi:
To Troy Hurtubise, of North Bay, Ontario, for developing, and personally testing a suit of armor that is impervious to grizzly bears. [REFERENCE: "Project Grizzly", produced by the National Film Board of Canada.]

Tri godine nakon filma i slavne nagrade, 2001 godine Troy je konacno dobio priliku testirati svoje odjelo zvano Ursus Mark VI, na grizliju. Na jednoj zenki od 157 kila, velicina za koju je odijelo dizajnirano, i na jednom Kodiak-bearu, podvrsta divovskog grizlija, teskom 585 kg.

Rezultat? Troy je usao u kavez sa zenkom, ali ona ne da ga nije napala, nego je cvilila skutrena u suprotni cosak, ocito izvan sebe od straha pred ovim Robocopom, i nakon 10-15 min su odustali, iz samilosti prema jadnom prestravljenom grizliju.
Kodiak pak, koji ima tri metra visine kad se ispruzi uvis na zadnjim nogama, je takodjer prvih 10 min uzmicao po kavezu, a onda se prblizio, no trener ga je opozvao prije ikakvog kontakta. Troy je rekao "Nadao sam se da ce me barem jednom opauciti, ali kad se uspravio onako visok, bilo mi je drago da nije". Odijelo su ipak testirali davsi ga Kodiaku u komadima, koje je ovaj propisno rascupao i potrgao, no nije probio unutrasnji zastitni dio. Troy je shvatio gdje su mu jos propusti, pa odonda razvija sljedecu verziju, Ursus Mark VII.

Odonda se Troy takodjer prebacio sa specijalizacije na grizlija, na razvoj protektivnih divajsova i materijala, i razvio je dva materijala, Firepaste, i Paste1313, jedan otporan na vatru, drugi na metke, koje proizvodi specijalnim postupcima, i koji su ovaj put, cini se, stvarno privukli paznju profesionalaca :)
Sastojke drzi tajnima, ali Discovery Channelu je jednom otkrio da Firepaste sadrzi izmedju ostaloga odredjenu kolicinu Diet-Pepsi.

Posto onaj video u proslom postu (zasad) ne radi, ovaj put vam nudim sluzbeni trailer, kojeg preporucujem i ako ste vidjeli onaj prvi video, jer ovdje mozete vidjeti jos domisljatih testiranja, kao i Quentina Tarantina dok odusevljeno prica o filmu.


"Nema puno medvjeda koji nose luk i strijelu, zar ne?"
(TV voditelj, uz scenu testiranja lukom i strijelom)


Trailer (Windows Media) - preporuceno!

IG-NOBEL follow-up: When Troy Met a Kodiak Bear

Bear-proof suit scares off grizzly - New Scientist

Wikipedia entry on Troy

Toward Thee I Lurch, Thou All-Destroying but Uninterested Grizzly Bear
- Outside Magazine

ovaj-><-onaj