subota, 15.07.2006.

Why did the chicken get the job?



Ana Lovrin: Bolje da me otmu nego da se proda jedan joint
Piše: Ivanka Toma
Foto: Ranko Šuvar
Jutarnji list, 13.07.2006

Ana Lovirn kaže da ne zna razliku između jointa i ecstasyja te da nije konzervativna, nego napredna jer mladež želi odvratiti od pakla droge do kojih je može dovesti i samo jedan joint


Preprodaja i najmanjih količina droge drakonski će se kažnjavati, pa će se za prodaju jointa ići najmanje tri godine u zatvor. O tome što se želi, a što bi se moglo postići takvom politikom razgovarali smo s ministricom pravosuđa Anom Lovrin.

Ni javnost ni struka ne odobravaju izmjenu Kaznenog zakona prema kojoj će minimalna kazna za prodaju jointa biti tri godine zatvora. Razmišlja li se o promjeni?

- To je vaša konstatacija. Naravno da ne! Bilo bi neozbiljno razmišljati o promjeni zakona koji je prije mjesec dana izglasan. Cjenkanja oko jointa ili dva nisu na mjestu. Predlagač zakona poslao je političku poruku da je droga veliko društveno zlo te da treba sankcionirati sve koji se bave njenom preprodajom, bez obzira na količinu. I jedan joint koji se nekome proda i toga nekog odvede u drogu, izuzetno je puno. Prigovori da se pogoduje krupnim kriminalcima jer se policija, Državno odvjetništvo i sudovi opterećuju malim i bagatelnim djelima uopće ne stoje. U zakonu ne piše da se najprije trebaju progoniti oni koji prodaju jedan joint da bi se krenulo na one koji prodaju više. Policija i Državno odvjetništvo moraju proganjati i krupne dilere. Sitniji preprodavači često su stepenica do krupnijih dilera.

Vi doista mislite da student ili netko tko je prodao joint ili zasadio tri stabljike konoplje zbog toga treba najmanje tri godine provesti u zatvoru?

- Pitate me secirajući. Zna se da je za prodaju jointa zapriječene stroga kazna i nitko ga ne treba prodavati. To se ne smije!

Je li prodaja jointa ili sadnja triju stabljika indijske konoplje jednako društveno opasno kao otmica državnog dužnosnika, za što je također kazna najmanje tri godine?

- Preprodaja droge jako je opasna. Opasnija je čak i od otmice državnog dužnosnika. Ako mene netko otme, to je manje opasno nego da se drogom uništi mladi život!

Ipak se ne razabire svrha drakonskog kažnjavanja onih koji su posadili nekoliko stabljika, i to ne za prodaju, nego za sebe?

- Simplificirate stvari! Nitko ne mora saditi drogu! Mora li?! Je li to nekome za očuvanje života i preživljavanje? Vlada i zakonodavac poslali su političku poruku o tome s čime se želimo uhvatiti u koštac. Da ne bi bilo zabune: kazne nisu povećane samo onima koji preprodaju joint nego i onima koji se udružuju radi preprodaje droge, ali i krupnim kriminalcima.

Koja politička poruka proizlazi iz toga da će se za joint dobiti kazna kao u nekim slučajevima ubojstva?

- Ovisno o tome kakvo je ubojstvo. Za namjerno ubojstvo minimalna kazna je pet godina. Sve se ovdje jako simplificira i secira. Bitno je to da je preprodaja droge kazneno djelo koje treba sankcionirati.

Članovi radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona, u kojoj su ugledni suci i tužitelji, nisu skloni ovakvim rješenjima.

- Ako se pojedini član radne skupine nije složio s promjenama, a sudjelovao je do kraja u izradi zakona, nije u redu da to sada komentira. No, predlagač zakona je Vlada i važno je da njezini članovi stoje iza njega.

Jeste li razmišljali o drugim posljedicama ovakvih izmjena? Da će za prodaju jointa suditi vijeća od pet sudaca, da će o žalbama na Vrhovnom sudu također odlučivati pet sudaca i da će se dodatno usporiti kazneni postupci?

- Razmišljali smo o tome, kao i Ministarstvo pravosuđa koje treba osigurati logistiku za rad sudova.

Suci očekuju poplavu vještačenja u ovim predmetima. Koliko će to koštati?

- U proračunu će biti predviđena sredstva za vještačenje. Ali, jednako će se tako cjelovito revidirati posezanje za vještačenjima u postupcima. Općenito se procjenjuje da se u sudskim postupcima često nepotrebno vještači.

Izglasane su teške kazne za prodaju jointa, ali je za glavnog narakodilera s Korčule sustav i dalje neefikasan jer je, unatoč više od 80 kaznenih prijava, na slobodi.

- U ovom slučaju sustav se pokazao neefikasnim, što ne znači da je u cijelosti takav i da su svi slučajevi tako završili. Dakle, spletom okolnosti ondje se dogodilo to što se dogodilo. Policajci koji su učinili propust suspendirani su i sankcionirani. Sudovi više ne mogu ublažavati kazne ispod zakonskog minimuma. Ono što je još upitno jest prethodni kazneni postupak, dakle faza policijske obrade i istrage. Pitanje je koliko kvalitetno pripremljen slučaj dođe do suda. Bez obzira na to koliko je opći dojam u nekoj sredini da je netko kriminalac, njemu se to mora dokazati u sudskom postupku.

Ovdje ne govorimo o dojmu, nego o kaznenim prijavama.

- Kaznena prijava sama po sebi tek je sumnja na počinjenje kaznenog djela. Policijska je ozbiljnija od prijave građanina, osobito anonimne. No, bez obzira na to što se radi o policijskoj prijavi, pitanje je koliko je ona potkrijepljena valjanim dokazima. Vjerujemo da su u fazi podizanja optužnice dokazi već ozbiljniji. No, opet je pitanje koliko su dobro osigurani dokazi koji dođu do suda. Zato će se ići u reformu kaznenog procesnog zakonodavstva.

A što ćete učiniti kako bi sustav funkcionirao i da u velikom slučaju kao što je Cvitanovićev ne bude nemoćan?

- To nije veliki slučaj i sustav nije nemoćan.

Cvitanović nije veliki slučaj?

- Zbog prodaje 70 tableta ecstasyja osuđen je na osam mjeseci zatvora prema tada važećem zakonu. Priznat ću da ne znam koliko tih 70 tableta može trajati nekome tko se drogira i koja je razlika između njih i konoplje. No, želim naglasiti da je kaznu dobio prema tada važećem zakonu, odnosno onom koji je vrijedio u vrijeme počinjenja djela. Da je sada to učinio, kazna bi bila veća i ne bi bilo mogućnosti ublažavanja. To je zakon, a ovo o čemu vi govorite rezultat je rada policije, Državnog odvjetništva i sudova. Ono što nije dobro je prethodni kazneni postupak. Ako ima toliko kaznenih prijava, a one ne završe presudom, s tim da su u postupku, uz općinski, i županijski te Vrhovni sud, onda teško možemo sumnjati da svi rade nezakonito.

Smatrate li se konzervativnom političarkom?

- Ne znam što bi značilo konzervativna. Borba protiv zla kao što je droga i spašavanje mladih života, onemogućavanje da mladi dođu do droge nisu konzervativni. To je vrlo napredno. Htjeti imati društvo sa zdravim mladim ljudima koji će prepoznati vrijednosti rada, marljivosti, učenja i znanja umjesto droge nije kozervativno. Drugo je i šire društveno pitanje što mlade odvodi prema drogama. Smatram da su to, s jedne strane, obilje i obijest, a s druge beznađe, besposlica i odsutnost životnog cilja.

Jeste li ikada osobno na bilo koji način bili u doticaju s drogom?

- Naravno da ne. Ne znam uopće kakvo vam je to pitanje.

Žestoko osuđujete svaku, pa i najmanju ilegalnu aktivnost vezanu za droge, ali ste bili na otvorenju topless bara, mjesta s kakvim se često povezuju prostitucija i droge?

- Neodoljivo ste maštoviti i skloni svakakvim kombinacijama. Otišla sam tamo i znala da će na programu, dok ja budem ondje, biti Tedi Spalato i modna revija. Prije toga je bila zajednička večera. Ljudi koji žele gledati plesačice, neka ih gledaju, a oni koji žele otići na koncert ozbiljne glazbe, što i ja volim, neka idu na koncert. Važno je da ne maltretiraju druge. U noćni klub ulazi onaj tko to odabere. Pa na televiziji, koja je dostupna svima, u 20 ili 20.30 sati imate sadržaj koji je seksualno i fizički znatno agresivniji od ovog u noćnom baru. O tome, međutim, nitko ne govori.

Jutarnji list, 13.07.2006




Pohvale gdi Toma | Ante_G | 14.7.2006 10:29:24
Svaka cast, vjerujem da je ministrica ljuta na Vas, ali izvrstan clanak! nadam se da ce barem malo potaknuti hrvate da razmišljaju o tome za kakve kretene glasaju

| njunji | 14.7.2006 9:28:25
U zivotu sam popusio jedan ili dva jointa i vidio nije za mene ,ali sam se svakodnevno druzio i radio s ljudima koji su pusili.Smatram da je ovo jedan od najgluplji zakona sto su ga ovi strucnjaci donjeli.Mislimo biti neka turisticka zemlja,pa pretresiti te strance garantujem da ce te kod njih 30% naci bar jedan joint.S ovakvim slicnim zakonima se mogu pohvaliti:Vijetnam.Laos,Kamboda i slicni.

a ovo je tek zanimljivo... | totalniludjak | 13.7.2006 23:19:48
"Bez obzira koliko je opci dojam u nekoj sredini da je netko kriminalac, njemu se to mora dokazati u sudskom postupku" To je tocno. Ali ako su policija, drzavno odvjetnistvo i sudovi do temelja korumpirani, kao sto je slucaj u Zadru, onda se to ne moze dokazati. I zato su Ana Lovrin i Bozidar Kalmeta ministri u vladi, umjesto da cuce u zatvoru zbog korupcije i sudjelovanju u organiziranom kriminalu.

SEC SEC | stipest | 14.7.2006 11:33:16
"Pitate me secirajuci." Da stvarno, grozne li navike. Gdja. je pretpostavila da ce joj doci Hlo No Srz iz najboljih dana i pitati nesto ala: "Gdjo. ministrice, nakon vaseg samoprijegornog rada doslo je do ovog genijalnog prijedloga kojim cete jednom zauvijek rijesiti problem drogiranja mladih u RH. Sto mozete reci o tome?" E, ali gdjo, Lovrin ni Hlo vise ne radi tako vec "secira"...sta ces, primakla se EU.

Ani za edukaciju | besposlicar | 14.7.2006 15:26:24
E moja Ana, prije 35 godina kao devetnaestogodišnji mladic znao sam kupiti tablu hašiša od 150 -200 grama i to bih mješao sa prijateljevom marihuanom umjesto duhanom i takvih što dointa što lula(cilama) bi ispušili po 10-20 dnevno i cjela tabla bi nestala za deset dana. To je toliko loše utjecalo na moje psihofizicko stanje da danas kao veteran otrcim po 5-6 maratona godišnje, i na šahovskim turnirima koje igram redovito sam u boljoj polovici i cesto osvajam nagrade.

a little help for our friend | komentiram | 14.7.2006 20:41:57
conservative adj 1: resistant to change [ant: liberal] 2: opposed to liberal reforms 3: avoiding excess; "a conservative estimate" [syn: cautious] 4: unimaginatively conventional; "a colorful character in the buttoned-down, dull-gray world of business"- Newsweek [syn: button-down, buttoned-down] 5: conforming to the standards and conventions of the middle class; "a bourgeois mentality" [syn: bourgeois, materialistic] n : a person who has conservative ideas or opinions [syn: conservativist] [ant: liberal]

A kako… | Dolac | 13.7.2006 21:56:53
…bi primijetili da ju otmu ? Urušilo bi se pravosude, ne bismo mogli citati ovaj intervju ?
Zasto je kokoš dobila posao?


Buddha: Zbog svoje kokošje prirode.

Biblija: I Bog sidje s nebesa, i On rece kokoši, "Ti kokoši, ćeš dobiti posao." I Kokoš dobi posao, i bi puno slavlja.

Albert Einstein: Da li kokoš ima posao ili posao ima kokoš, ovisi o referentnom sustavu promatraca.

Vladimir Šeks: I Ivo sidje s kreveta, i rece kokoši, "Imaš posao." I Kokoš dobi posao, i bi puno slavlja.

Ivo Sanader: Jer je kokoš.




Odnosi se naravno na lijevo citiranu minstricu pravosudja. Osobu koja bez da štucne, u istoj recenici u kojoj osudjuje tisuce postenih ljudi na zatvor, priznaje da nema ni najmanjeg pojma o subjektu o kojem se radi. Ne (samo) pokazuje, vec priznaje. I tako opet i opet.

Da ne komentiram nesto cemu se moze samo reci “no comment!”, stavio sam ispod intervjua neke odabrane komentare raznih ljudi. Za one zivopisnije, i emotivnije, vec sad preko sto njih, preporucujem otici na samu stranicu. Interesantno da zasad od svih ima samo jedan koji nije shokiran ministricinom gluposcu, a taj ne da nekim argumentom, ili bilo cim uopce, podrzi nju, vec samo kaze "ajde mi svi popušite kitu umjesto dojnta". Majstore, pokazao si nam.

Nego ja, OvajOnaj, u svojoj svekolikoj mudrosti, umnosti, i dubokom razumjevanju za sve ljude, kazem Gospodji MiniStarki ovako:

Gospodjo ministrice, iako ste da prostite, kokoš, ni za Vas nije sve izgubljeno. Svi smo Bozja djeca i svatko uvijek i zauvijek ima šansu. Ono što trebate uciniti jest osvijestiti Svoju kokošju prirodu, probuditi Se za kokošinjac oko Sebe, uvidjeti iluzornost vlasti koju u Svom kokošjem Meatrixu mislite da imate, i shvatiti da se kokoši uzgajaju iskljucivo zbog dva razloga: jaja i mesa, s tim da i jedne i druge ipak zavrsavaju kao meso, prije svog vremena; a da jaja u najboljem slucaju zavrsavaju kao daljnji pilici u sve vecim kokošinjcima, no najcesce kao doručci; a danas vec samo razmjerno sretnim i rijetkim kokošima ne odsijeku kljun tokom zivota.

Ako mislite da Vaš nisu, znajte da ovaj vidljivi nije Vaš jedini kljun. Postoji i onaj duhovni, onaj koji se samo čuje, i taj boli i nas koji ga čujemo, a mogu tek misliti kako Vas. Ako Vas slucajno jos ne boli, vec bude. Sto kasnije, to gore.

Ne dopustite sebi da se probudite tek kad dodje vrijeme za klanje, od ruku onih koji su Vas uzgojili i hranili; ili nekih kojima Vas prodaju, svejedno.

I, ne zovem Vas ovdje kokoškom zbog Vaše vanjske kokoši - ja naprimjer izgledam kao pas - vec zbog Vaše Unutrašnje Kokoši, ove sto se čuje, i kad zazmirimo.






Zasto je kokoš dobila posao?



Darwin:
Kokoši su, tokom eona, bile prirodno odabirane na takav nacin da su danas genetski predisponirane da dobiju posao.

Machiavelli:
Bitno je da je kokoš dobila posao. Koga briga zasto? Cilj dobijanja posla opravdava svaki motiv koji bi iza njega mogao stajati.

Djed:
U moje vrijeme, nismo se pitali zasto je kokoš dobila posao. Netko bi nam rekao da je kokoš dobila posao, i to je nama bilo dovoljno.

Saddam Hussein:
Ona je Majka svih kokošiju.

Fox Mulder:
Bila je to zavjera u redovima vlade.

Karl Marx:
Dobila ga je dvaput. Prvi put, bila je to tragedija; drugi put, farsa.

Sherlock Holmes:
Ne treba nas zanimati zasto je kokoš dobila posao; odgovor lezi u kokoši koja nije dobila posao.

Carl Gustav Jung:
Uzajamno djelovanje dogadjaja u kolektivnom nesvjesnom zahtjevalo je da pojedine kokoši dobiju posao. Ovo je dovelo takve slucajeve do ostvarenja.

George Orwell:
Jer ju je Vlada uvjerila da dobija posao od svoje volje, dok je zapravo samo sluzila njihovim interesima.

Josef Stalin:
Ne zanima me. Uhvatite ju. Hocu kajganu.

John Cleese:
Ove kokoši više nema. Prestala je funkcionirati. Lišena života, počiva u miru. Ona je leš. Da nije zakucana za ministarski stol, gnojila bi travu. Oklatila je ledinu. Otisla je na vjecna lovista. Njeni metabolicki procesi su sad povijest. Pokojna je. Otpizdila je odavde, odbacila je smrtno tijelo i pridruzila se jebenom Zboru Andjela.
Ovo je ex-kokoš.
Ergo, više nema posao.

http://www.beercanchicken.com/jokes.htm





NEKI OD 100-TINJAK KOMENTARA:

Nekompetentnost | Sasha76 | 14.7.2006 19:41:39
Draga gdo Lovrin, nekompetentnost je takoder veliko zlo, ali Vas ipak necemo zatvoriti na 3 godine nego samo smijeniti na sljedecim izborima. Nitko normalan ne tvrdi da je pušiti travu dobro i poželjno kao što nije ni proci kroz crveno, napiti se, tuci ženu ili ici na otvorenje nocnog kluba s erotskim plesom. Medutim, ljudi se više odaju porocima u društvima gdje ima više besmisla na kljucnim mjestima, a vi ste tome svojim stavovima i djelovanjem dali svoj vrijedan doprinos. Naravno da su Vam novinarska pitanja glupa kad na njih ne možete dati pametan odgovor jer Vam uvjerenja "ne drže vodu" (ne mislim na vodu iz pipe, to se samo tako kaže).

| silueta | 13.7.2006 21:59:55
sama priznaje da ne zna razliku izmedu jointa i ecstasyja, ali ipak ona je''napredna'' jer želi spasiti mlade živote. Uništiti neciji život tako da ga se strpa u zatvor na 3 godine zbog 1-2 jointa nije nikakvo spašavanje. Ja zbilja neznam koje tu više blesav, vlada i ''napredni'' HDZ ili cijela nacija. Protiv droge sam, ali pametna vlada ovako ne vlada i ovako se rješava problematicne situacije. Toliko nesposobnih ljudi na jednom mjestu vec dugo nisam vidjela

draga tzv. ministrice, | komentiram | 14.7.2006 19:17:23
vjerujte mi da su Vaše izjave u ovom interviewu puno agresivnije od današnje televizije, jer daju do znanja našem mladem naraštaju tko sve može biti ministar i odlucivati o njihovoj sudbini i nacinu na koji ce provesti svoj život. Kako Vas nije sram komentirati zakon, a da pri tome na svako drugo pitanje ne znate o cemu uppce govorite. Poslušajte komentar jednog od citatelja i drugi put procitajte nešto o predmetu o kojem zakon govori. I ako dozvoljavate sebi pogrešku da niste znali da ce biti nešto više od Tedi Spalata, prihvatite i mogucnost da mladi griješe. I naucite se da ne postoje glupa pitanja vec samo glupi odgovori ! Pa pokušajte u svom mandatu donijeti i drakonske kazne za neznanje i iskorištavanje poreza nas obveznika kojim placatei kopanje nosa i citanje novina drvenim lutkama u saborskim klupama koje nakon 24 mjeseca zarade mirovinu od 8000 kn. Cestitke novinarki za dobro obavljen posao !!!

Ocuvanje života i preživljavanje? | standardni_korisnik | 14.7.2006 10:45:12
"Simplificirate stvari! Nitko ne mora saditi drogu! Mora li?! Je li to nekome za ocuvanje života i preživljavanje?" ... Mislim ... Zašto onda stati na ovome? Pa zna se što su osnovne životne potrebe - hrana, voda, zaštita od atmosferskih promjena i nepogoda, i razmnožavanje. Dakle ljudi, ako ne morate saditi drogu, ne trebate gledati niti televiziju, slušati radio, koristiti se Internetom, posjedovati i voziti automobil, imati kucu za odmor, kucnog ljubimca, imati neki hobi, igrati nogomet, ici na more, kao ni pušiti cigarete, piti alkoholna pica i boraviti po salonima za erotsku masažu... Ne trebate niti raditi, jer ce vam socijalno osigurati sasvim dovoljne osnovne pretpostavke za ocuvanje života i preživljavanje. :)

un-fucking-believable | slartibartfast2012 | 14.7.2006 14:03:53
u 42 godine zivota, nijedan novinski clanak me nije brze rasrdio, i premda pazim da na glupost nikad ne gledam sa prezirom vec sa sazaljenjem i razumjevanjem, nikad nisam osjecao veci bijes prema nekome zbog njegove gluposti. ustvari, i sad prema njoj kao osobi osjecam veliko sazaljenje (ruku na srce, uopce nije lako zivjeti ovako glup), a bjes osjecam samo prema cinjenici da je ovo ministrica - i to jos pravosudja. Pravosudje je rijetko kad u povijesti u ovolikoj mjeri bilo KRIVOSUDJE. Un-fucking-be-fucking-li-fucking-evable, really.




ovaj-><-onaj