četvrtak, 09.06.2005.

I'm Feeling Lucky

Mocna stvar, taj Google. A i blog. A narocito kad se udruze. A narocito ako koristite dugme "I'm feeling Lucky" (odnosno "Osjecam se sretnim", ako koristite hrvatski Google).

Jedan od najpoznatijih primjera udruzivanja te dvije snage je slucaj "miserable failure" ("sazaljenja vrijedni promasenko"). Ako dakle upisete doticni pojam u Google i kliknete na "I'm feeling Lucky", dobit cete zanimljiv rezultat - sluzbenu biografiju Georga W. Busha, na sajtu Bijele Kuce. Posto se doticne rijeci (naravno) uopce ne pojavljuju na toj stranici, postavlja se pitanje kako Google nalazi najprije bas nju (naime, dugme "Osjecam se sretno" ce vas samo odvesti direkt na prvi nalaz u search-rezultatima, bez da pokazuje spisak svih rezultata). Stvar je u tome da je za Google jedan od glavnih kriterija za rangiranje rezultata broj linkova koji sa trazenim textom vode na neku stranicu. Saznavsi za to, grupa blogera se dogovorila i svi su stavili na svoje blogove link na Bushovu biografiju, a text linka bio je "miserable failure".

Nesto noviji slucaj je "french military victories". Upisite to, kliknite "I'm Feeling Lucky" i dobit cete Google stranicu s rezultatima, i to s nula (0) nadjenih stranica, i pomocnom sugestijom "Did you mean: french military defeats".
Ovaj put to nema veze s blogerima i linkovima, vec s jednom drugom osnovom rankiranja search-rezultata, i stranica je zapravo lazna (nije Googleova, vec imitacija). Ali moc ovog medija se opet ocituje u cinjenici da su mnogi ovu parodiju shvatili ozbiljno, ne primjetivsi da se nadjena stranica uopce ne nalazi na google.com adresi (a u dnu jos i pise da je parodija). Jedan od suckera koji su popusili foru je novinar uglednog NewsMaxa, Geoff Metcalf (vidi njegov clanak ovdje)...

Zanimljivo je da i Hrvati izgleda konja za trku imaju. Doticnog konja cete naci ako na Google-u upisete "najbolji blog ikad igdje" (na hrvatskom jeziku), i kliknete I'm Feeling Lucky....



ovaj-><-onaj