četvrtak, 06.05.2010.

Evo cemu su sluzili "navijacki neredi"

U proslom postu sam ustvrdio da je prvomajski incident na Maksimiru bio namjerno isprovociran od strane policije (citaj: drzave) u svrhu opravdavanja promjena Zakona o policijskim ovlastima, a iz razloga kontroliranja i borbe protiv ne navijackih nereda nego protuvladinih demonstracija, koje bi se mogle pogorsati kad se stanje dodatno pogorsa.

Sinoc-presinoc sam vidio u Dnevniku vijest o tipu kojeg su na stadionu sprzili taserom (elektroshokerom) samo zato jer je istrcao na nogometni teren. Pomislio sam "sto posto ce to (taseri) biti jedna od stvari koje ce uvesti s promjenama Zakona.

Danas ekspresno doznajem da sam bio u pravu.

Prenosim cijeli clanak iz Novog Lista, s povremenim mojim opaskama:

Datum objave: 6.5.2010 u 07:29h

Koje ovlasti ministar želi proširiti

Karamarko za borbu protiv huligana traži konje i elektrošokere

Policija će, doznajemo, tražiti i dodatno pooštravanje odredbi kaznenog zakona koji se odnose na kažnjavanje napadača na policajce

Procjena je da jedan policajac na konju vrijedi kao deset njegovih kolega pješaka


ZAGREB – U borbu protiv huligana na sportskim natjecanjima hrvatski policajci ubuduće bi mogli krenuti na konjima i opremljeni elektrošokerima!

Kako neslužbeno doznajemo iz visokih izvora u policiji, upravo bi povratak konja u policijske redove mogla biti jedna od mjera na koje ministar policije Tomislav Karamarko misli kada govori o potrebi proširenja policijskih ovlasti i učinkovitosti policije u borbi protiv nereda.

"u borbi protiv nereda" - op. Ovaj Onaj / kakvih tocno nereda? Trebamo li vjerovati da ce se ova stredstva cuvati iskljucivo za navijacke huligane?


U policijskom postupanju, konji su vrlo korisni jer je policajac na konju zaštićeniji od mogućeg napada, a i sami policijski konji dresirani su za potiskivanje masa.

"potiskivanje masa" - op. Ovaj Onaj


Važan je i psihološki moment jer napadači obično bježe pred policijskim jahačima na konjima u strahu od udarca ili naleta konja na njih. Procjena je da jedan policajac na konju vrijedi kao deset njegovih kolega pješaka.

Hrvatska specijalna policija neko je vrijeme, početkom prošlog desetljeća, raspolagala konjima, pa su policajci na konjima kontrolirali i hrvatsku granicu, ali su oni iz materijalnih razloga 2003. godine odbačeni kao sredstvo policijskog djelovanja.

U važećem Pravilniku o policijskom postupanju još postoje odredbe o uporabi službenih konja. U svom radu, najplemenitije životinje koristi većina europskih i svjetskih policija – američka, ruska, britanska, slovačka.

Važnu ulogu policajci na konjima imali su u smiravanju nasilnih političkih i socijalnih antivladinih demonstracija u Budimpešti 2006. godine, a konje koriste i susjedi Slovenci.

"političkih i socijalnih antivladinih demonstracija" - op. Ovaj Onaj


U Srbiji pak policija raspolaže sa dvadesetak rasnih grla koje, u vrijeme kada nisu angažirani na policijskim poslovima, iznajmljuje građanima kako bi pokrila dio troškova njihovog uzgoja i dresure.

Uz osnaživanje policijskih redova ergelom konja, sigurnost policajaca Karamarko namjerava štiti i ovlastima za korištenje elektrošokerima koji su u bliskim susretima s napadačima vrlo efikasni, a opet nisu opasni po život kao vatreno oružje.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić u srijedu nam je rekao kako već postoji službena inicijativa da se hrvatski policajci opreme elektrošokerima.

– Nažalost naši službenici nemaju elektrošokere, a stvar je vrlo logična, jer bolje je da policajci u nekim slučajevima upotrebljavaju elektrošokere, nego službene pištolje i mi se u Sindikatu zalažemo da se ta oprema što prije uvede, tvrdi Jagić koji smatra da bi svi policajci trebali zadužiti elektrošoker, koji i nije pretjerano skupa »spravica«, zbog čega ne bi pretjerano pogodila policijski budžet.

"smatra da bi svi policajci trebali zadužiti elektrošoker" - op. Ovaj Onaj / sta ce "svi policajci" biti angazirani protiv navijackih huligana?


op Ovaj Onaj: samo par na brzinu skupljenih linkova glede tejzera iliti elektroshokera:

Youtube: Man Dies After Taser Use by Police
Amnesty International: Taser Abuse in the United States [Since June 2001, more than 351 individuals in the United States have died after being shocked by police Tasers .... Medical studies so far on the effects of Tasers have either been limited in scope or unduly influenced by the weapons' primary manufacturer]
Taser lawsuit draws attention to death and cardiac arrest side effects
Police officer tasers 10-year-old-girl
Taser Lawsuit Highlights Risks of Taser Deaths
Another Taser Death For The "Non-Lethal" weapon


Osim toga drži da bi i uvođenje policijskih konja uvelike pomoglo policajcima u nekim zadaćama, pogotovo u slučajevima smirivanja nasilja na ulicama.

"nasilja na ulicama" - op Ovaj Onaj / Tko ce to izaci na ulice? Navijaci?


– Nekada smo imali konje, ali što se s njima dogodilo nije mi poznato. Vjerojatno su, nažalost završili u kobasicama. Bilo bi dobro da ih opet dobijemo, jer zajedno s psima, konji su jako dobra stvar, objašnjava sindikalni čelnik.

Uz uvođenje konja i elektroškova, policija će, kako doznajemo, tražiti i dodatno pooštravanje odredbi kaznenog zakona koji se odnose na kažnjavanje napadača na policajce.

Trenutno se sankcije u Kaznenom zakonu kreću od tri mjeseca do pet godina zakona za napad na službenu osobu i sprečavanje službene osobe u obavljanju dužnosti.

Za sudjelovanje u grupi koja napadne policajca može se izreći kazna zatvora do godinu dana, dok organizator takve grupe može zaglaviti u zatvoru i do pet godina.

"pet godina" - op. Ovaj Onaj / pa ti prosvjeduj, pa ti demonstriraj, pa se ti brani kad te policija na prosvjedu pritisne s konjima i tejzerima


Posebna je priča, pak, u tome trebaju li hrvatskoj policiji nove ovlasti ili bi bilo dovoljno da hrvatska policija koristi već postojeće poprilično široke ovlasti koje proizlaze iz aktualnih zakona o ovlastima policije te iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Nataša BOŽIĆ, Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ, Ivor FUKA



http://www.novilist.hr/Vijesti/Novosti/karamarko-za-borbu-protiv-huliga.aspx

ovaj-><-onaj