nedjelja, 06.02.2005.

opsada planete

Satelit "dejstvuje" po zemaljskom cilju (ilustracija s kraja brosure)

Opkoljeni ste, lezite potrbuske i prekrstite sake na tjemenu...


Ovakvu su viziju nama smislili Ameri, u internoj prezentaciji "Vizija za 2020", glavnog staba Svemirske Komande, najnovijeg roda americke vojske. Neki citati...

US Space Command - dominacija svemirskom dimenzijom vojnih operacija u zastiti Americkih interesa i investicija. Integracija Svemirske Sile u ratne vjestine sirom cijelog spektra konflikta.

Medij svemira cetvrti je medij vodjenja rata - zajedno sa zemljom, vodom i zrakom. Svemirska sila (sistemi, sposobnosti i sile) bit ce pojacana da zatvori sve veci rascijep izmedju sve manjih resursa i sve vecih vojnih angazmana.

(Glede resursa, vidi Jedna Interesantna Racunica na ovom blogu)

Ubrzani korak tehnoloskog razvoja bit ce sve vise gonjen komercijalnim sektorom - ne vojskom. Povecana preciznost i smrtonosnost oruzja vodit ce novoj operativnoj doktrini. Informacijski-intenzivne strukture vojne sile ce voditi visoko dinamicnom tempu operacija.

Lobi za Rat Zvijezda vode mega-korporacije poput Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, i TRW; koji vec medjusobno dijele milijarde dolara u ugovorima, dobrim dijelom postignutim pomocu 27 milijuna dolara vec potrosenih na lobiranje.
Dugorocni plan Svemirske Komande: Executive Summary Vizije za 2020 u listi "zahvala komercijalnoj industriji" nabraja 48 kompanija koje im pomazu da "dominiraju vojnom upotrebom svemira stiteci Americke intereste i investicije".

Mogucnosti za globalno djelovanje
· "Ne-nametljivo" globalno spijuniranje
· Kljucno za Nacionalni Missile-Defense Sistem
· pojacani C2
· Oruzja za napad locirana u svemiru

Kontrola Svemirskih Sposobnosti
· Real-time svemirsko spijuniranje
· Pravovremen i efikasan svemirski prijevoz
· Pojacana zastita (vojnih i komercijalnih sistema)
· Robustni sistemi za negiranje pristupa

Informacijska superiornost snazno se oslanja na svemirske sposobnosti za prikupljanje, sirenje, i neprekinut tok informacije, istovremeno sprecavajuci protvnika da postigne isto.

General Joseph Ashy, bivsi vrhovni komandant U.S. Svemirske Komande, rekao je: "Politicki je senzitivno, ali desice se.
Neki ovo ne zele cuti, i naravno ne pise na naslovnim stranama, ali - apsolutno - boriti cemo se u svemiru. Borit cemo se iz svemira, i borit cemo se u svemir. Djelovat cemo po zemaljskim metama jednog dana - brodovima, avionima, zemaljskim metama - iz svemira..."

Iako tesko da ce biti izazvani od globalnog ravnopravnog protivnika, USA ce i dalje biti izazivani lokalno. Globalizacija svijetske ekonomije ce se takodjer nastaviti, sa sve sirim rascijepom imedju "onih koji imaju" i "onih koji nemaju".

A iz svemira, Amerikanci ce drzati "one koji nemaju" na nisanu...

Sljedeci put kad kupujete kisobran, gledajte da bude od laser-nepropusnog materijala...




Vidio sam njihovu Viziju, procitao ju, stisnuo Select All, kopirao, pejstao u TextPad, otvorio Flash, odabrao boje, zavrtio malo ActionScripta... (srecom su kljucni pojmovi bili u ilustracijama, a pri konverziji iz PDFa u text su se textovi iz ilustracija jos poduplali. savrseno)



ovaj-><-onaj